Startsida
Om denna site
Årsmöten -2009
Årsmöten 2010-
Stadgar
Kom i håg
Historier
Aktiviteter
Frågor
Meddelanden
MHRF
Fordon
Köp/Sälj
Resor
Nostalgi
Litteratur
Medlemmar
Gammal reklam
2008
[2003] [2004] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012]

Uppdaterad 2008-12-09

Senaste bilder från "Vulkan"

16-17 maj: Vi visar en del av våra fordon vid Såg & Trädgård i Emmaboda

Johan Forsberg på Såg & Trädgård hade vårvisning av de olika produkter företaget säljer. Vi fick en förfrågan om att ställa upp en del fordon under fredagen och lördagen. Vide kollade runt och fick ihop en hel del olika två- och fyrhjulingar - och en stationär Karl-Erik-motor. Här är några bilder från dagarna.

Stig Persson har med kunnig hjälp renoverat en "Volvo-sugga". Vi är många som har minnen av denna stora och trygga bil som mestadels användes som taxi.

Den sexcylindriga motorn har sidventiler och därmed en tyst och fin gång, inte så många hästkrafter men ordentligt "ork".
Rattväxel användes troligen mest för att inte ta upp plats.
Extrastolar kunde fällas upp ur golvet vid behov och då kunde sju personer åka med. Det är många som blivit mödrar i baksätet sedan man inte hunnit in till BB i tid.

Några av de äldre motorcyklarna kunde vi också beskåda. Det var många sådana fordon som mer eller mindre kastades bort eller grävdes ner när bilen började bli var mans egendom. Därför är det både roligt och viktigt att de som är kvar får leva vidare, användas och skötas.

Mopeder är också intressanta. Aldrig har väl just gamla moppen varit så populär som nu. Här fanns olika märken som Solex, Husqvarna, Express, Puch, Nymans, Original och vad de alla heter. Tyvärr har bilden "försvunnit"

Dagens äldsta tvåhjuling var denna 98-kubikare från 1935. Effekt 2,5 hästkrafter.
En av de yngsta besökarna fattade tycke för denna lättviktare.
 

Motocross har en gammal och gedigen tradition i våra trakter. Hans Svensson är en sann entusiast som renoverar och samlar på sej crosscyklar från 50-60-talen. Närmast en "Flink" och till vänster en tjeckisk CZ.
I Rövaredaeln är intresset för motocross på topp och man kan se allt från fyraåringar och uppåt köra sina "crossar" när det är träning.

--såväl som en Volkswagen cabriolet. Båda har motorn där bak!

Uffe Ottosson hjälpte till med transport av en NV 125-kubikare. Mest ser man honom annars på en stor Harley Davidsson

23 maj Besiktning för MHRF-försäkring:

Mats Olson tog några bilder när vi för första gången fick våra  fordon besiktade för MHRF-försäkringen. Ansökningarna skickas sedan in tillsammans med foton och så hoppas vi på godkännande. Denna gång hade vi två erfarna "inhyrda" besiktningsmän.

31 maj: Vårt vårrally

Vi samlades vid Långasjö kyrka för att köra vårt årliga vårrallyt. Redan klockan nio denna lördagsmorgon skulle "starten" gå. Det var ett underbart fint sommarväder med sol från en klarblå himmel.
I samlad trupp gick färden på små krokiga vägar. De långsamma mopederna följdes av motorcyklar och någon lättviktare och sist körde bilarna.

För oss som körde moppe var det helt ok att köra i grupp, men de övriga tycke nog det gick lite väl långsamt, särskilt när backarna sög musten ur våra 50-kubikare. Men det är mysigt att köra moped, man känner dofter av både natur och blårök och hinner se sej omkring. Målet skulle bli badplatsen vid Häljanäs.
 

Samling utanför Långasjö kyrka

Väl framme fick vi en stund för eventuell medhavd fika och prat. Under tiden förbereddes dagens tävlingsmoment som blev...

pilkastning...

hästskokastning...

slå i spik...

gissa på kryddor - och några kluriga frågor.

Under tiden hade grillen verkligen fått upp hettan.

Korv, dricka och umgänge med diskussioner om tävlingarna - och naturligtvis motorprat. Kan det bli så mycket bättre?

Lennart brukar hålla sej väl framme när det gäller tävlingar av denna sort. Han vet mycket om olika saker och är inte helt oäven i mer handfasta göromål. Han fick ihop flest poäng av oss och fick välja det pris han önskade på prisbordet

Vi som fick nöjet att vara med denna lördagsförmiddag ber att få tacka de som anordnade och fixade allt. Nu längtar vi bara efter nästa...

Text och bilder av Sölve

2 juni: Fenix-premiär med kvällsöppet + vandringspris.

Gamla fina Conditori Fenix i Emmaboda provar att ha kvällsöppet första måndagen i juni, juli och augusti.
Speciellt inbjudna var bl.a. vi Motorveteraner och Emmaboda US Car Club. Det blev bra respons och det var full rulle både utom- och inomhus fiket. Det är mycket trevligt att få träffas och prata med likasinnade.
Vi hoppas allt slog väl ut och att "bagarn" med personal låter dessa kvällar fortsätta.

Allt från mopeder till stora fina "Jänkare" fanns att beskåda utanför fiket denna måndagskväll.

Vide Gunnarsson överlämnade vårt nya vandringspris till Lennart Karlsson. Han får nu ha den fina glasbilen som prydnid i sitt hem ett åt - eller? Vi andra måste se till att slå honom nästa vårrally. Fem inteckningar fordras för att äga den fina och dyra glasbilen.

Saknar just nu bild på "glasbilen"

Text Sölve, foton Mats

3 juni: Vi körde en mopperunda:

Den 3:e juni körde vi vår första rena mopedrunda. Vi skulle mötas och köra från Amigo klockan sex. Tio minuter efter körde fem man iväg de dammiga grusvägarna förbi Åleberg, runt "bokbacken" och ner till Loafallet. Den vägen går parallelt med 28:an och där såg vi två mopedister med reflexvästar susa på. Vide´s telefon ringde när vi stannat och då var det dessa två som hörde av sej. Vi bestämde att träffas vid ER.sjön.
Det visade sej att de två andra hade kommit några minuter senare till Amigo. Det är nog ganska viktigt att hålla tiderna, säger man klockan sex så skall man vara på plats. Hur som helst så blev det rätt bra ändå. Bruno fixade kaffe och vi andra kaffebröd. Sedan satt vi i solen utanför Vulkan och pratade en bra stund. Tänk så många av oss som har mopeder, ändå var vi bara sju som "kom till skott".

Posering vid sina små motorfordon: Conny, Vide, Sölve, Bruno och Lars.

Det kom ett mejl...

Hej Sölve
 
Du undrade var mopederna fanns, vi har ett antal i Skruv så vi körde ett litet rally 5/6. Vi var 7 stycken som kom till start och alla kom hem igen utan problem.
 
Per Samuelsson

Tisdagskörning den 5 augusti:

Vi återupptog en "tisdagskörning" denna kväll. Det hade regnat massor men eftermidddan blev torr. Trots att molnen låg tunga blev vi flera stycken som mötte upp. Jag (Sölve) tänke som så "det är nog bara Vide och jag som kommer" men jag hade fel. Vi var fyra bilar, fem mopeder och en motorcykel som trotsade hoten från ovan. Efter lite överläggningar bestämde vi att köra småvägarna till det lilla fiket i Vissefjärda.

Överläggning om lämpligt resmål. Som vi ser är alla väl påklädda denna mulna och kulna kväll.

Klart för avfärd via Tinkelsbo och Linnefors mot Vissefjärda.

Det lilla fiket har inte många kvadratmeters yta. Vi fick sätta in trädgårdsstolar för att sittplatserna skulle räcka till. Vid det bortre bordet blev det mest prat om HD och Indian mc!

Mats tog bilderna och Sölve står för texten.

Det blir oftast mysigare när det är trångt (!?) Samtalen blev både blandade och omfattande. Här ser vi Stig-Ove kolla en bok "Världens sämsta bilar" som säkert gav många kommentarer och funderingar. Min Allegro ligger bra till.

Mopedrunda den 19 augusti

Det  kördes en mopedrunda på de trevliga småvägar som finns lite överallt i våra trakter.
Efter lite oroande väder under dagen blev det en riktigt härlig moppekväll.
Det blev en trevlig fikastund hemma i Hasse´s trädgård. Det tackar alla "rökare" så mycket för.

Blåröksveteranerna uppställda. Onekligen ett skönt gäng med varierande fordon och utstyrsel.

Nisse gör en sista finjustering på sin Victoria innan start från hotell Amigo

Undertecknad (Sölve) kunde tyvärr inte vara med. Jag får hoppas på en ny chans. Såna här turer är mycket trevliga.

Foto Vide och text Sölve

"Tisdagsrundan" den 2 september:

Den vanliga tisdagsturen drog inte en enda bil!. Det blev bara 5 mopeder och två motorcyklar som ställde upp utanför Amigo denna skapliga kväll. Är det så att många inte visste om körningen? Den har funnits med på denna hemsida ett bra tag. Kanske vi skall e-posta när något skall hända - hör gärna av er.

Hur som helst, vi som kom hade en riktigt trevlig kväll. Vi körde grusiga och spåriga småvägar och njöt hela tiden. Det är en hög mysfaktor att köra moppe.

Efter turen satte vi oss med lite fika på Amigo. Det blev diverse prat både om motor och lite annat aktuellt och intressant.

På bilden: Stig-Ove, Mats, Arne, Nisse, Vide, Steine och Peter.

Fotograf var Sölve

Emmaboda Marknad den 13 september:

Sedvanligt visade vi upp oss på marknaden. Besökarna kunde beskåda både mopeder, motorcyklar och bilar av olika modeller och ålder. Det blev mycket tittande och pratande, de flesta har ju gamla minnen av olika fordon.

Vi var utställda framför Taxistationen och vilket passade inte bättre än att Stig visade sin Volvo-droska PV830. Den väckte nog mest intresse.
Erik hade en gammal Cheva på plats, även den, jo förresten alla fordonen hade intresserad publik

För "hemsidesnickraren" Sölve blev det en speciell marknad. Min fina Austin Allegro fick en ny ägare. Det var första gången jag sålt något på en marknad, annars brukar det vara tvärt om. Här ger den sej iväg mot Färjestaden. "Hej då min Austin" sa jag för mej själv med en viss saknad.

Bilder och text av Sölve

Mopperunda den 16 september

Det börjar bli lite svalt om kvällarna. Men vi var i alla fall åtta tappra män som körde en runda denna tisdagskväll.
Gusemåla, Ödevata, Susingsborg och allt vad ställen hette susade vi förbi i cika 30 "knutar".

Vart skall vi - höger eller vänster ?

Tredje mannen från sist, Nisse, hängde fint med på sin Victoria påhängsmotor

Efter turen stannade vi hos Sölve som bjöd på fika.

Enda missödet fick Olle´s bortlånade Rex. Men sedan vi tagit bort "loppan" på tändstiftet snurrade den igen.

I Ullaredstrakterna 18 oktober:

Höstens gemensamma resa gick till Halland och Ullared med omnejd.

Halv sju lämnade vi taxitorget i Emmaboda. Första stoppet blev för att inta medhavd fika. Då hade mörkret lämnat och ljuset kommit fram. Egentligen är hösten en fin årstid med färgsprakande vyer i naturen. Passade på att ta några kort medan kaffe och mackor förpassades till sina slutförvar (nästan).

När vi närmade oss Ge-Kå´s välkända varuhus i Ullared var vi (även jag) några som steg av för att "shoppa". De övriga åkte vidare till ett museum, kommer inte ihåg namnet.
Om vi vetat vilken oerhörd kö som ringlade sej flera hundra meter till varuhuset, hade säkert några av oss hellre följt med i bussen. Nåväl, vi träffades igen vid halvtvåtiden och passade på att få lite mat i magen.

Vi gick sedan till Göran Karlssons motormuseum. Det blev en positiv upplevelse med fina fordon, bra ordning och trevlig atmosfär.

Rumi 125 cc tävlingsmotor från 50-talet. Det var en 2-cylindrig tvåtaktare med liggande cylindrar. Minst en sådan tt-cykel fanns här i Emmaboda.

Där fanns massor av bilder från Ingemar Johanssons aktiva boxningsår. Även den  specialbyggda sportbil han ägde fanns på hedersplats.

Två Ford Fairlane Victoria. Den närmaste är en "kromvicke"med en kromad stolpe över taket. Bland andra hade Ivar Pettersson en ny sådan 1956, med med röd underdel.
En sådan som den bakre hade undertecknad 1959, tidigare ägare var Sigvard Fjällbrink.

Många tyckte att denna Chevrolet Corvette var allra snyggast.

Den största personbilen var en Ford Lincoln Coninental cabriolet

En svensktillverkad motorcykel av märket Svecia.

Museéts lägsta bil, Miura

Veedol var ett välkänt oljefabrikat på 50-talet. Man använde gärna vackra flickor i sin reklam.

I taket (!!) hängde massor av lättviktare. Även i Emmaboda lackades och monterades sådana - och detta är en av dom.
Det var vanligt att olika "fabriker" monterade mopeder och motorcyklar och gav dom sitt särskilna namn.

Göran Karlssons Motormuseum ligger i anknytning till Ge-Kå´s varuhus. Man kan verkligen rekommendera ett besök. De 30 kronor det kostar är väl använda pengar. Där finns också ett litet trevligt fik att koppla av i. -Förresten, personalen var också trevlig.

Vi som var med tackar för den trevliga turen och ser fram emot nästa gång....

Text och bilder av Sölve

Vi avslutar (?) året 2008 med några bilder från verksamheten i gamla "Vulkan.

Hasse har som mål att få sin "rödqvarna" klar till våren.

Bosse håller på med sin CB750 under överseende av Leif. Det är snart dags att sätta på cylindern.

Leif skall ha sin Amalförgasare i toppskick, den ser nästan ut att vara förkromad.

Jan-Erik försöker få bort "tattarkromet" från moppefälgen till en Original från Nymans Verkstäder 1953 eller 1954.

Hasse och Olle jobbar. Hasse har faktiskt nål och tråd på gång till sadeln.

Olle är den som mest känner för utmaningen att få riktigt dåliga maskiner att fungera.

Leif jobbar med sina engelska motorcykeldelar.

Peter håller på att plocka ihop en Monark Albin årsmodell 1944. Det tar några timmar...

Steine restaurerar en Monark 125-kubikare med en 3-växlad BSA-motor på cirka 4,5 hästar

Jag har många gånger bett att få in bidrag till vår hemsida, men det fungerar inte så bra.
Snälla du, välkommen med bilder och historier som vi kan få del av.
 

 


Text och bilder av Sölve.

[Startsida] [2003] [2004] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012]